Villejä makuja ja mukavaa yhdessäoloaOpintojakso T540-5 Ravintolatoiminta on ainut laatuaan TAMK:in palvelujen tuot-tamisen ja johtamisen koulutusohjelman kurssirepertuaarissa. Opintojaksoon sisältyy 5 opinto-pistettä syventävää viini –, alkoholi sekä juomasekoitustietoutta ja 3 opintopistettä ruoanvalmis-tusta, ruoan esillepanoa sekä -tarjoilua.
Juomaosuus piti sisällään mielenkiintoisen viinipruuvin, drinkkien valmistamista sekä erilaisten alkoholien maistamista ja vertailemista. Oli erittäin antoisaa ja mukavaa päästä itse valmistamaan erilaisia drinkkejä: niin tuttuja, kuin vähän tuntemattomampiakin. Myös eri-laisten juomien vertailu oli erittäin ainutlaatuinen ja opettavainen kokemus. Keittiön puolella saimme valmistaa ja syödä toinen toistaan eksoottisempia ruokalajeja aina etanoista ja vihersim-pukoista fasaaniin ja kissakalaan. Keskityimme myös ruoan esillepanoon ja tarjoilusääntöihin sekä ravintolatoiminnan kannattavuuteen vaikuttaviin tekijöihin. Jokaiselle ruokalajille saimme myös ryhmittäin valita haluamamme ruokajuomat, jotka yleensä olivat viinejä. Tällä tavalla opimme teorian pohjalta myös käytännön kautta yhdistämään erilaisia ruokalajeja sekä viinejä erilaisine ominaisuuksineen.
Keittiöllä oli joka kerta rento ja rauhallinen ilmapiiri, jossa jokainen sai toteuttaa luovuuttaan. Harjaantuneemmallekin ammattilaiselle ravintolatoiminnan opintojakso tuo uusia makunautintoja, joita ei välttämättä kotona uskalla kokeilla. Aloittavalle ruoanlaittajalle kurssi taas antoi lisää itseluottamusta, sillä nopeasti huomattiin, ettei hieman erikoisempienkaan ruo-kalajien tekeminen ole mitään ydinfysiikkaa, vaan loppupeleissä melko helppoa ja mukavaa. Myös epäonnistuminen kuuluu elämään sekä ravintolatoiminnan opintojaksoon; niistä ei kuitenkaan masennuta, vaan ne otetaan oppimistilanteena ja joita analysoidaan yhdessä, jotta ymmärretään, mitä olisi pitänyt tehdä toisin. Ravintolatoiminnan tunnit olivat ehdottomasti ensimmäisiä tunteja, joille opiskelijoiden oli rehellisesti sanottuna mukava mennä!
Opintojakson lopuksi jokainen ryhmä sai suunnitella oman menukokonaisuutensa, johon annettiin lähes vapaat kädet. Piti suunnitella ruokalajit, ruokajuomat, tehdä annoksista annoskortit, raaka-ainetilaukset sekä esillepanosuunnitelmat. Tämä oli kehittävää, mutta miellyt-tävää harjoitusta jo ennalta opituista asioista ja antoi ammatillista näkökulmaa ruokalistojen ja – annosten suunnitteluun tulevaisuudessa. Opintojaksolla ei tarvinnut hampaat irvessä kirjoittaa merkityksettömiä raportteja, vaan se sisälsi paljon kontaktitunteja, joilla ei tarvinnut istua lihak-set rappeutuneena, vaan pääsi itse tekemään, kokemaan ja maistelemaan. Me ravintolatoiminnan opiskelijat suosittelemme lämpimästi tätä opintojaksoa myös muille opiskelijoille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *