Argentiina-teemaviikko Ravintola Mylläreissä

Matambre, argentiinalainen klassikko: ohueksi nuijittu porsaan filee on vuorattu pekonisiivuilla ja sisään on ahdettu härkäpapuja, porkkanaa, pinaattia ja sipulia.
Åkerlundinkadun Hotelli- ja ravintola-alan kolmannen vuoden opiskelijat järjestivät teemaviikon ravintola Mylläreissä helmikuun alussa viikolla 5. Teeman aiheena oli Argentiina. Teemaviikkoja on järjestetty yhteistyössä Mylläreiden kanssa jo viiden vuoden ajan. 
Hauskana yhteensattumana kaksi vuosikurssin opiskelijaa oli ollut opiskelijavaihdossa Argentiinassa Tandil -nimisessä pikkukaupungissa keväällä 2010. Tästä tietämättä Mylläreiden omistaja Santeri Tiitola otti kouluun yhteyttä ja toi esille idean Argentiina-teemasta. Täten luokalla oli käytössään omakohtaista kokemusta maan ruoka- ja juomakulttuurista.
Teeman valmistelu aloitettiin jo aikaisin syksyllä. Tärkein, eli ruokalista alkoi muotoutua jokaisen opiskelijan ehdotusten pohjalta jo ensimmäisellä tapaamiskerralla. Omia kokemuksia, alan lehtiä sekä kirjallisuutta ja Internetiä käyttämällä saatiin luotua laaja ruoka- ja juomalista. Näitä ruokia ja drinkkejä alettiin kokeilla ja kehittää koulun keittiöllä. Kaikkia ruokia maisteltiin yhdessä ja jokaisesta ruokalajista tehtiin arviointi. Sen jälkeen vahvimmat ruoat pääsivät jatkokehittelyyn ja uusien kokkauskertojen myötä ruokalista alkoi hioutua valmiiksi timantiksi. Lopulta päädyttiin a la carte -listaan jossa oli viisi alkuruokaa, kuusi pääruokaa ja neljä jälkiruokaa. Lisäksi oli kehitetty laaja lounasruokalista jossa oli jokaiselle päivälle kolme pääruokaa ja jälkiruoka. Baarin puolella oli kehitetty juomalista johon kuului yhteensä kymmenen drinkkiä ja cocktailia, aperitiiveja, kuumia juomia ja yksi alkoholiton cocktail.
Ruoan ja juoman lisäksi tunnelmaa lähdettiin luomaan ohjelmalla. Keskelle viikkoa järjestettiin ravintolan vastaremontoidussa yläkerrassa argentiinalainen tangotapahtuma, milonga, joka keräsi paikalle parikymmentä tanssin harrastajaa. Monet paikalla olleet ruokailijatkin innostuivat tangosta ja liittyivät tanssin lumoon. Milonga toteutettiin yhteistyössä tamperelaisen tangoyhdistyksen, Tango aMoroson http://www.tangoamoroso.fi/ kanssa. Viikon vetonaulaksi saatiin kiinnitettyä kansainvälisestikin tunnettu argentiinalaisen tangon tanssipari Pasi y Maria. Heidän intiimistä kehonkielestään pääsi ravintolassa nauttimaan lauantai-iltana parhaaseen illallisaikaan. Lauantai muodostui muutenkin viikon suosituimmaksi illaksi.
Pasi y Maria tangon pyörteissä
Ruokasalin värit ja rekvisiitta haluttiin luoda mahdollisimman lämminhenkisiksi. Pääväreiksi valittiin latinotyyliin punainen ja musta. Salissa tämä tarkoitti upeiden neilikoiden hohdokasta väriloistoa ja mustia punottuja bambutabletteja. Kattauksen kruunasivat jokaisessa pöydässä loistavat kynttilälyhdyt.
Teemaa mainostamaan hankittiin julisteita ja lentolehtisiä, sekä medianäkyvyyttä paikallisissa lehdissä. Sosiaalisen median mahdollisuudet haluttiin hyödyntää mahdollisimman hyvin ja teemaviikon omat Facebook -sivut luotiin jo syksyllä. Sitä mukaa kun ruokia ja ohjelmaa kehitettiin, sivuja päivitettiin teksteillä ja kuvilla viikon herkuista. Näyttävyyttä markkinointiin saatiin ammattimaisista tuotekuvista, jotka otti opinnäytetyötään ruokakuvauksesta samassa yksikössä tekevä opiskelija. Painotuotteiden visuaalisesta laadusta vastasi keskisuomalainen graafikko.
Itse viikko sujui oppilaiden työskentelyn kannalta hyvin. Ryhmä oli jaettu kahteen itsenäiseen ryhmään, toinen saliin ja toinen keittiöön. Molemmat ryhmät vastasivat kokonaan oman alueensa toiminnasta, sillä Mylläreiden vakituiset työntekijät olivat lomalla teemaviikon ajan. Viikolle oli asetettu myös myynnillinen tulostavoite, joka valitettavasti jäi saavuttamatta.  
Mylläreiden Hanna Tiitola oli tästä huolimatta viikon jälkeen erittäin tyytyväinen. ”Yhteistyömme TAMKin kanssa on jalostunut vuosi vuodelta. Tämän vuoden Argentiina-viikko oli positiivinen kokemus meille kaikille: oppilaiden palveluhenkisyys ja tiimityö korostuivat ja ruokatuotteen makuelämykset oli hiottu kohdalleen etenkin a la carte -puolella ja sunnuntain brunssilla.”
Tulevaisuuden yhteistyön Tiitola näkee valoisana: ”Jatkamme mielellämme yhteistyötä TAMKin kanssa myös tulevaisuudessa ja toivomme tuovamme näin uusia makuelämyksiä tamperelaisille sekä antavamme opiskelijoille mahdollisuuden kehittää ammattitaitoaan ja vastuunottoa oikeassa ravintolaympäristössä. 
”Tässä kiteytyykin hienosti teemaviikon todellinen tarkoitus”
Perinteiset argentiinalaiset empanadakset tarjoillaan tomaattisalsan kera.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *