THE LAST DINNER ON THE TITANIC

TAMK Åkerlundinkadun toisen vuoden restonomiopiskelijat toteuttivat P214-5 Palvelun hallinta -opintojakson yhtenä loppukokeena ”Titanic 100 years dinner” –illallistilaisuuden Ravintola Eetvartissa 80 asiakkaalle. Illallinen tehtiin tilaustyönä ja tilaajana oli Chaîne des Rôtisseurs –järjestön eli Paistinkääntäjät ry:n Tampereen Voutikunta. Asiakkaat olivat järjestön jäseniä aveceineen. 
Illallisen toteutuspäivä oli lauantai 14.4.2012, jolloin tuli kuluneeksi tasan sata vuotta Titanicin uppoamisesta. Tilaisuudessa tarjoiltiin Titanicin ensimmäisen luokan ravintolan illallismenu mahdollisimman autenttisena, mukaillen alkuperäistä versiota. Menu koostui 12 ruokalajista juomineen.   
RMS Titanic törmäsi neitsytmatkallaan 14. huhtikuuta 1912 jäävuoreen Pohjois-Atlantilla ja upposi 15. huhtikuuta 1912 vieden mukanaan noin 1 500 matkustajaa. Titanicin hylky löydettiin vuonna 1985 eli noin 73 vuotta onnettomuuden jälkeen. Titanicin ravintolatoiminnan pohjana oli klassinen ranskalainen keittiö, jonka perustaan ovat vaikuttaneet kuuluisat keittiömestarit Antonin Carême, Urbain Dubois ja Auguste Escoffier.
Viisi restonomiopiskelijaa; Anna Sillanpää, Tuija Peltola, Jonna Lankinen, Venla Karinen ja Sakari Savolainen vastasivat tilaisuuden keittiö- ja tarjoilusuunnitelmasta. Toteutuksessa he toimivat koko muun ryhmän esimiehinä. Ryhmä jakaantui keittiö- ja saliryhmään. Projektin johtaja Jonna Lankinen toimi juontajana restonomi Ulla-Mari Kuusisen kanssa. Ohjaavina opettajina olivat Riitta Brännare ja Arja Luiro. Tilaisuuden toteuttamiseen osallistui myös muiden alojen opiskelijoita. Orkesteri saatiin TAMK Musiikista. Kolme opiskelijaa ja opettaja Juhani Tepponen soittivat aikakaudelle tyypillistä musiikkia. Äänentoistosta huolehti TAMK Musiikin opiskelija ja tilaisuuden visuaalisesta ilmeestä sekä valokuvauksesta puolestaan HAMK mediatekniikan opiskelija. Lisäksi Åkerlundinkadun kaksi ensimmäisen vuoden opiskelijaa esittivät kaksi laulua jälkiruokakahvin ja –sikaritarjoilun aikana. Anna Keskinen lauloi ja Katariina Pitkänen säesti pianolla sekä lauloi. He esittivät mm. Titanic-elokuvasta tutun kappaleen My heart will go on.
Asiakkaat saapuivat klo 16.00:ksi paikalle. He saivat maihinnousukortin, jossa oli menu. Asiakkaat valokuvattiin ja sen jälkeen he nauttivat lasillisen samppanjaa. Sitten alkoi varsinainen illallinen, joka kesti kaikkinensa yli seitsemän tuntia. 
Titanicin alkuperäinen Boarding Pass näytti tällaiselta

Asiakkaat olivat pukeutuneet ajan hengen mukaisiin juhla-asuihin

 

Tilaisuuden juontajat Jonna Lankinen ja Ulla-Mari Kuusinen
Samppanjan tarjoilu alkupalalle

Tarjoilutapana käytettiin mm. Escoffierin lanseeraamaa vatitarjoilua eli service à la russea.


Hors d’oeuvre Canapés à l’Amiral

Salonkiyhtye /TAMK Musiikki

Consommèn annostelu salissa

Kuudennen ruokalajin jälkeen pidettiin puolen tunnin tauko, jolloin asiakkaat saivat jaloitella ja nauttia lasillisen viiniä opiskelijaravintolan puolella

 

Näkymä ravintolasalista

Valtavouti Juha Ojamon ja Tampereen vouti Ilkka Säterin kiitospuhe henkilökunnalle

Illallisella tarjottiin 11 ruokalajia ja niille sopivat viinit (ks. menu). Kuuden ensimmäisen ruokalajin jälkeen pidettiin puolen tunnin tauko. Tauon jälkeen tarjoiltiin varsinainen pääruoka, joka oli metsäkyyhkyä. Pääruokaa seurasi parsasalaatti, ankkaterriini, juustot ja jälkiruoka.
Aikakaudelle oli tyypillistä, että menut olivat pitkiä ja väliruokina tarjottavat ruoat sisälsivät lähinnä pääraaka-aineen ja kastikkeen. Kasvikset tarjoiltiin omina ruokalajeinaan pääruoan jälkeen. 
Viinit, joita tuohon aikaan käytettiin, tulivat lähinnä Ranskasta. Sherry, portviini ja saksalaiset valkoviinit olivat myös tuolle ajalle tyypillisiä ruokajuomia. Illan menu noudatteli klassista ruokien tarjoilujärjestystä. 
Tarjoilutavat olivat klassisen perinteisiä; vatitarjoilua, transeerausta ja apupöydällä annostelua salissa. Lautastarjoilua ei tuohon aikaan vielä käytetty. Jälkiruoan jälkeen asiakkaat siirtyivät opiskelijaravintolan puolelle. Aterian lopuksi siellä tarjoiltiin kahvit, portviiniä ja sikarit. 
Tupakkakiellosta johtuen sikarit korvattiin Suojärven Suklaatila Oy:nvalmistamilla Titanic-suklaasikareilla. Suklaatilan toinen omistaja, suklaayrittäjä Katja Järvenpää, on myös Åkerlundinkadulta valmistunut restonomi.

Sikarit tarjottiin käsityönä tehdystä puurasiasta, johon oli kaiverrettu Titanic-logo sekä illallisen päivämäärä

Titanic-projekti oli melkoinen ponnistus opiskelijoilta. Projekti vaati paljon suunnittelua johtoryhmältä. Koko muu ryhmä osallistui tilaisuuden esivalmisteluihin kahtena päivänä ennen toteutusta ja toteutuspäivästä tuli pitkä työpäivä jokaiselle. Paras kiitos oli se, että illallistilaisuus onnistui erittäin hyvin ja asiakkaat ovat kokeneet sen ikimuistoisena tapahtumana. Oppimisen kannalta tilaisuus oli opettavainen kaikille osapuolille, kuten arviointi- ja palautetilaisuudessa todettiin. Harvoin pääsee hoitamaan näin pitkää menua ja kaikkea siihen liittyvää oheistyötä. 
Teksti: Arja Luiro, TAMK Åkerlundinkatu

Kuvat: Matti Luiro, HAMK Mediatekniikan koulutusohjelma

 

R.M.S  TITANIC  MENU
Restaurant Eetvartti
14th April 2012, 16.00 p.m.
Canapés à l’Amiral
Saint-Maurice Brut Le Centre Vinicole-CNF AC Champagne
Consommé Olga
Dry Sack Medium Dry Williams & Humbert DO Jerez-Xérès
Poached Salmon with Mousseline Sauce
Devil’s Rock Pinot Grigio 2010 Rheinhessen
Filet Mignon Lili
Bouchard Bourgogne Pinot Noir AC Bouchard Père & Fils
Calvados Glazed Roasted Duckling with Apple Sauce
Bouchard Bourgogne Pinot Noir AC Bouchard Père & Fils
Punch Romaine
***
Roasted Squab with Wilted Cress
Yvon Mau Saint-Emilion 2008 AC Saint Emilion Bordeaux
Asparagus Salad with Champagne-Saffron Vinaigrette
Pâté de Foie Gras with Celery
Château d’Arche AC Sauternes
Waldorf Pudding with French Vanilla Ice Cream
Château d’Arche AC Sauternes
Assorted Fresh Fruits and Cheeses
Saint-Maurice Brut Le Centre Vinicole-CNF AC Champagne
     ***
Coffee with Cigar
Taylor’s 10 Year Old Tawny Port

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *