TTY:n Killan siivous- ja tilasuunnitteluprojekti

Projektimme tavoitteena oli tehdä perusteellinen siivous Hervannassa sijaitsevaan kohteeseen. Kohde on TTY:n Koneenrakentajakillan jäsenten kiltahuone. Kilta on käyttäjilleen ”pyhä” paikka, se on kovassa käytössä päivittäin kokoontumis- ja ajanvietto paikkana.  Me suunnittelimme ja toteutimme projektin asiakkaiden pyynnöstä ja heidän toiveitaan kuunnellen.

Lisäksi tavoitteena oli laatia selkeä ja mielekäs viikkosiivousohje. Huomioitavaa oli, että asiakkaamme ovat pääosin miesopiskelijoita, joten osalle siivoaminen on kaikkea muuta kuin mielekästä viikonloppupuuhaa. Heille tämä tuli siis enemmän kuin tarpeeseen! Pieneksi lisäksi projektiin otimme toimitilasuunnittelua. Kokonaistavoitteena oli Killan kerhohuoneen perussiivous, saada asiakkaille päivitetyt siivousaineet ja -välineet omaan käyttöön, laatia heille sopiva ylläpitosiivousohje ja tilasuunnittelua.

Projektin työstäminen ja suunnittelu sujui mukavasti. Yhteyshenkilönä oli killan hallituksen puheenjohtaja. Lisäksi saimme mielipiteitä ja toiveita hallituksen jäseniltä. Haasteena oli lähinnä asiakkaiden ”soutaa-huopaa” -tyyppinen ajattelutapa ja siitä syystä muutoksia tuli ihan viime tippaan asti. Projektin suunnittelu käynnistyi, kun kävimme killassa kartoittamassa siivoustarpeen. Pölyä ja likaa oli vaikka muille jakaa! Miten he ovat pystyneet hengittämään siellä? …Koska he ovat miehiä. Esimerkiksi keittiökaapit olivat ränsistyneet ja vedestä turvonneet. Niitä ei enään puhdistuksella pelastettu, joten neuvoimme uusimaan koko keittiön tai vain kaapin ovet, sillä heidän budjetti rajasi tehtävän remontin määrää. Uudet kaapinovet hankittiin ja remontti valmistui viikkoa ennen perussiivouspäivää.

Kuva 1

Meitä esimiehiä oli siivousprojektissa mukana kolme ja tarkoituksena oli rekrytoida meille kaikille oma alainen. Emme saaneet ensimmäisen vuoden restonomeja mukaan, koska heillä oli koulua kyseisenä päivänä. Päätimme siis rekrytä itse killan hallituksen jäseniä. Tämä oli heille enemmän kuin hyvä, sillä he itse hyötyivät siitä ja pystyimme samalla antamaan heille omat vinkkimme tulevia siivouksia varten. TTY:n siivouksista vastaavalta ISS:ltä saimme siivousvälineet projektipäivää varten. Siivousaineet päivää ja tulevia siivouksia varten ostimme killalle omaksi heidän rahoillaan.

Kuva 2

Itse siivouspäivä meni aikalailla suunnitellusti, tosin rekrytoitavia olikin muutama enemmän kuin piti. Se oli loppujen lopuksi hyvä koska työtä riitti oletettua enemmän! Päivän aluksi kaikki tavarat vietiin killasta pois ja me esivalmistelimme siivouspyyhkeet. Ennen siivousta työntekijät perehdytettiin: työjärjestys, siivousmenetelmät, aikataulu sekä työnjako. Pienen infon myös pidimme puhtauden tärkeydestä. Kuten suunniteltu, siivous tehtiin pareittain; esimies – alainen. Siivouksen ennen ja jälkeen ero oli huima! Tilasuunnittelun osalta tuli pieniä muutoksia, mikä teki tilasta entistä toimivamman. Lopuksi annoimme palautetta työntekijöille ja he meille.. Päivä oli onnistunut, asiakas olivat tyytyväinen ja työntekijöillä oli erinomainen motivaatio alusta loppuun.

Ylläpidon siivousohjeet otetaan käyttöön vuoden vaihtuessa, kun uusi hallitus alkaa siivoamaan kiltaa uudella motivaatiolla!

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *