Mitä AREGALAssa tapahtui syksyllä 2014?

TAMK:in Kuntokatu 3:n kampuksella nähtiin ja koettiin kansainvälistä toimintaa catering studiossa ja auditoriossa 2.- 4.10.2014.

Paikalla oli Aregala Finland-järjestön kutsumana keittiömestareita ympäri maailmaa. Keittiömestarit esittivät taitojaan oman kotimaansa ruokakulttuurin innoittamana.

Järjestäjien lippu, taustalla lounasruokailusali
Järjestäjien lippu, taustalla lounasruokailusali
Masterclass ruokasali valmiina.

Keittiömestarit pitivät ns. Master Classeja torstaina ja perjantaina. Master Class – tapahtumassa oli molempina päivinä tasatunnein alkavia ”kokkikouluja” jossa maksimissaan 8 ihmistä sai katsoa keittiössä eri maiden keittiömestareiden valmistavan gastronomisia taideteoksia yhdessä TAMK:in restonomiopiskelijoiden kanssa. Opiskelijat toimivat assistentteina. Master Classeja myytiin ulkopuolisille asiakkaille.

Asiakkaat saivat seurata ja osallistuakin ruokalajien valmistukseen. Hintaan kuului kolmen ruokalajin menun maistaminen yhdessä sen valmistaneen keittiömestarin kanssa. Opetuskeittiöitä on kaksi, mutta Master Classit aloitettiin joka toinen tunti vuorotellen kummassakin keittiössä, jottei ruokailusaleihin tulisi päällekkäisyyttä. Lisäksi asiakkaat pääsivät käymään kahdessa ja jopa kolmessa Master Class-workshopissa.

Master Class-tuotoksia.

Jos paikan päälle ei päässyt itse, pystyi kokkauksen eliittiä seuraamaan kuvaruuduilta, joita opetusravintolassa on kaksi. Master Class workshopeja pystyi katsomaan myös auditoriossa.

Master Class auditoriossa

Aregala-tapahtuman järjestelyissä oli mukana koko toisen vuoden restonomiopiskelijoiden joukko, 60 opiskelijaa, opettajiensa Tuija Ylä-Vitelin, Leila Kakon ja Arja Luiron valmentamina. Tapahtuma oli osa ”Koneet ja laitteet” – opintojaksoa, joka oli jaettu kolmeen eri toteutukseen; Stay Fresh, Food & Information ja Gastronomy. Stay Fresh – toteutus vastasi kansainvälisten vieraiden vastaanottamisesta, hostaamisesta, messupisteen järjestelyistä ja puhtauspalveluista. Food & Information – toteutus vastasi torstain ja perjantaina Master Classien toteutuksista aikatauluineen ja työvuoroineen. Ryhmä testasi etukäteen keittiömestareiden annokset, jotta he pystyivät ohjaamaan vierailevia keittiömestareita opetuskeittiön koneiden ja laitteiden käytössä sekä muiden opiskelija-assistenttien perehdyttämisessä. Master Class Suomi workshop tehtiin opiskelijavoimin Gastronomy-tiimin kanssa. Master Class Suomen suunnittelu, tuotekehitys ja hinnoittelu kuuluivat opintojakson sisältöihin. Gastronomy-tiimi vastasi myös Kauppahallin tilaisuuden suunnittelusta ja organisoinnista sekä Suomen maapisteestä tuotteineen.

Tapahtuman yhteydessä järjestettiin pienimuotoiset messut, joihin muutama raaka-ainetoimittaja oli antanut tuotteitaan, pientä suolaista ja makeaa sekä juomaa maisteltavaksi. Restonomiopiskelijat vastasivat myös messujärjestelyistä. Audiorioon kuului myös ääni, minkä avulla muutkin innokkaat pääsivät seuraamaan, mitä Master Classeissa tapahtuu.

Master Class kuvaruudulla, alhaalla pientä suolaista ja makeaa.

Torstaina Suomen Masterclass sai kunnian aloittaa ensimmäisenä. Master Class workshopeihin osallistuneille tapahtuma oli unohtumaton kokemus. ”Kuin katsoisi Master Chef-ohjelmaa paikan päällä studiossa livenä, mutta parasta on että pääsee itse osallistumaan ja saa vielä syödäkin annokset itse”, mainitsi yksi Master Classin asiakkaista. Master Class-reseptit sai myös mukavasti sähköpostiinsa, kun muisti laittaa osoitteensa listalle.

 

Gaalaillalliseen valmistautumista

Lauantaina kokkaaminen jatkui eri merkeissä ja paikassa, sillä Tampereen Kauppahallin tiloissa järjestettiin Suomen Aregala-järjestön ja TAMK:in restonomiopiskelijoiden voimin massiivinen gaalaillallinen, jossa oli 16 eri maan keittiöt maisteltavana. 100€ hintaan kuului myös 4 juomalipuketta, joilla sai valita juomaksi joko puna-tai valkoviiniä.

Keittiöiden maisteluannoksia hakiessa sai lipukkeeseensa merkinnän, että oli käynyt kyseisen maan pisteessä. Kaikkien maiden keittiömestareilla oli mukana samat kaksi assistenttia kuin kahtena aikaisempana päivänä TAMKin Master Classeissa. Jälkiruuaksi löytyi lounasravintolan läheisyydessä kahvia ja tryffeleitä, jotka kruunasivat herkuin täytetyn gaalaillallisen. Moni vieras ei myöskään ohittanut sommelierpistettä, jossa viiniasiantuntija kertoi ja tarjosi maistiaisia erilaisista viineistään, apunaan myös restonomi-opiskeljia. Gaalaillallinen alkoi klo 20.00 ja päättyi tanssiin ja ilonpitoon live-musiikin säestyksellä noin 01.30

Suomen piste Kauppahallissa tarjoiluineen.

Aregala-tapahtumasta jäi hyvä mieli kaikille, vaikka se vaati aikamoisia ponnisteluja toteutuakseen. Se oli yhdistävä tekijä opintojaksolle, jossa oli kolme eri toteutusta, mutta samat tavoitteet. Jokainen opiskelijaryhmä pääsi harjoittelemaan monenlaisia esimiestaitoja tämän käytännön työelämään suuntautuneen casen myötä. Tapahtuman myötä verkostoiduttiin kiitettävästi sekä suomalaisten että kansainvälisten vieraitten kanssa.

Teksti ja kuvat: Joonas Koponen

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *